Elektromos fűtéstechnikai cikkek

Padlófűtés hőszigetelése

2022.04.25 09:57
Padlófűtés hőszigetelése

Padlófűtés hőszigetelése, a hőszigetelés fontossága, fajtái

Elektromos padlófűtés hőszigetelése, miért fontos a hőszigetelés, milyen fajtái vannak, mi javasolható utólagos elektromos padlófűtésnél?

Elektromos padlófűtés hőszigetelése, miért fontos a hőszigetelés?

A padlófűtés alatti aljzat hőszigetelés célja, hogy megakadályozza a fűtésrendszerünk által termelt hőenergia lefelé áramlását! Azaz elválasztja a fődémet vagy szerelőbetont a fűtőegységtől, így maga a fűtés nem lesz gazdaságtalan.

Így a megtermelt hőmennyiség oda áramlik, ahová szántuk, a fűtendő helyiségbe!

Milyen vastag legyen a hőszigetelés?

Új építés esetén vagy új padló rétegrend készítéskor minimum 8-10 cm vastagság a javasolt, de ha kevés a hely, már 4 cm vastagság is nagyon jó lehet.

Milyen fajtái vannak?

Amit mindenki ismer illetve régebben használatos az a lépésálló EPS, azaz expandált polisztirol hőszigetelés. (polisztirol gyöngyökből készül préseléssel)

100 vagy 150 Kg/m2 teherbírással kaphatóak, az EPS 80 csak homlokzati hőszigetelésre alkalmas.

Az EPS hőszigetelő lemezeknél rendkívül fontos a hőszigetelés védelme a víztől, talajpárától. Az EPS ugyanis hajlamos "megszívni" magát vízzel, így szilárdsága csökken és összeesik. 1-2 év alatt egy 8 cm -es hőszigetelés vastagsága akár 1 cm-rel is csökkenhet. Mivel a felette lévő betontól egyenletes terhelést kap, így csak a lábazaton vehető észre az egész padlószerkezet süllyedése!

Viszont az átnedvesedett EPS jelentősen veszít hőszigetelő képességéből is!

Az XPS hőszigetelő lemezekkel lényegesen egyszerűbb dolgunk lehet: ez is polisztirol, de extrudált, így zártcellás. Vízzáró szigetelésnek is alkalmas és lényegesen teherbíróbb, mind a víz mind a súlyterhelés ellen.

Mi a megoldás, ha nincs 11-15 cm helyünk a hőszigetelésrendszer kialakítására?

Utólagos padlófűtés kialakításánál általában az okoz gondot, hogy az aljzatban nincs hőszigetelés és csak pár cm helyünk van a teljes rendszer elkészítésére.

Laminált padló vagy melegburkolat alatt a rendszer vastagsága a javasolt minimum 6mm XPS alátétlemezzel 2 cm alatt marad.

Látszólagos gond akkor van, ha vékony rétegben kerámiát, hidegburkolatot szeretnénk. Természetesen cégünknél erre is ajánlunk megoldást: használjunk XPS építőlemezt!

A műgyanta alapú habarccsal mindkét oldalon megerősített XPS hőszigetelő lemez akár 6 mm vastagságban is kapható, igazodhatunk a kivitelezési lehetőségekhez. Természetesen minél vastagabb javasolt, ami elfér például az ajtőnyílás alatt.

Az XPS építőlemezt flexibilis ragasztóval kell rögzíteni a régi hidegburkolathoz vagy aljzatbetonhoz, mintha 60x120 cm-es lapokkal burkolnánk. Így egy extrém kemény, teherbíró és tükörsima aljzatot kapunk, mintha önterülövel egyenlítettük volna ki a régi aljzat felületi egyenetlenségeit, ráadásul hőszigetelve!

Kötés után mehet az elektromos fűtőszőnyeg fektetése és igény szerint a hidegburkolat ragasztása vagy önterülőzés után akár a vinyl burkolat.

Szükséges illetve segít-e bármit a hőtükrős fólia az aljzatban a technológiai fólia helyett?

Sokszor kérdezik, hogy hőszigetelés helyett elég-e egy hőtükrös fólia fektetése a fűtőszőnyeg alatt a gazdaságos működéshez. Nem elég, sőt nem is ajánlott, mert itt nem hővisszaverés történik, hanem hőátadás. (a fűtőkábel érintkezik a fóliával)


Ha nincs hőszigetelés az aljzatban vagy ki szeretnék spórolni az utőlagosan elhelyezett XPS szigetelést, teljes értékű padlófűtés kivitelezését semmiképp nem ajánljuk!


 

Webáruház készítés
cib