Hőtárolós padlófűtés

Hőtárolós padlófűtés

Hőtárolós padlófűtés elektromosan

Hőtárolós padlófűtések fajtái, elektromos padlófűtés pufferes megoldásai.

Az elektromos padlófűtés egy olyan fűtési rendszer, amely egyre népszerűbbé válik a lakásokban és épületekben. Az egyik legfejlettebb és hatékonyabb változata a hőtárolós padlófűtés, amely kiváló kényelmet és energiamegtakarítást biztosít.

2023.06.24 10:35

Hőtárolós padlófűtés: hatékony és komfortos fűtés

A hőtárolós padlófűtés működése alapvetően egyszerű. A rendszerbe épített hőtároló elemek, mint például az aljzatbeton, képesek felvenni és tárolni a hőt. Amikor a fűtés be van kapcsolva, a rendszer felmelegíti ezeket a tárolóelemeket, amelyek lassan adják át a hőt a környező térnek. Ez a hőátadás folyamatosan történik még akkor is, amikor a fűtés már kikapcsolt állapotban van. Ezáltal a hőtárolós padlófűtés egyenletes és hosszan tartó meleget biztosít a helyiségben.

A hőtárolós padlófűtés előnyei általában

Kényelem és komfort: A hőtárolós padlófűtés egyenletes hőeloszlást eredményez a helyiségben. A padlófűtés miatt a meleg levegő a padlóról kezd feláramlani, így az emberi test alsó részeit, mint például a lábakat, kellemesen megmelegíti. Ez ellentétben áll a hagyományos radiátoros fűtéssel, ahol a meleg levegő a mennyezet felé haladva hűl le, és az emberi test felső részét melegíti. A padlófűtés így kényelmesebb és kellemesebb hőérzetet biztosít.

Energiahatékonyság és megtakarítás: A hőtárolós padlófűtés hatékonyan használja ki a felhalmozott hőt, így energiamegtakarítást tesz lehetővé. A hőtároló elemek lehetővé teszik a hő energiatakarékosságát és az alacsonyabb hőmérsékletű fűtést. Ezáltal csökken az energiafogyasztás és a fűtési költségek. Továbbá, a padlófűtés hatékonyan oszlatja el a meleget a helyiségben, így nincs szükség magasabb hőmérsékletre ahhoz, hogy a helyiség meleg legyen.

Egészség és tisztaság: A hőtárolós padlófűtés nincs közvetlen érintkezésben a levegővel, így csökkenti a por és az allergén részecskék terjedését a helyiségben. Ez különösen előnyös az asztmás vagy légúti problémákkal küzdő emberek számára. Emellett a padlófűtés elkerüli a radiátoroknál tapasztalható hőingadozásokat, ami kényelmesebb környezetet eredményez.

Esztétikai előnyök: A hőtárolós padlófűtés rejtett fűtési rendszer, ami azt jelenti, hogy a fűtőtestek nem láthatók a helyiségben. Nincsenek radiátorok vagy más fűtőberendezések, amelyek befolyásolhatnák a belső tervezést vagy az elhelyezést. Ez lehetővé teszi a nagyobb szabadságot a tér elrendezésében és a berendezési tárgyak elhelyezésében.

A hőtárolós padlófűtés egy sokoldalú és hatékony fűtési megoldás, amely számos előnnyel jár. Kényelmes, energiatakarékos és egészséges környezetet teremt a lakásokban és épületekben. Ha meleg és kellemes atmoszférát szeretne teremteni otthonában, és hosszú távon energiát takarítana meg, érdemes megfontolni a hőtárolós padlófűtést.

Hőtárolós padlófűtés kivitelezési lehetőségei

Fűtőkábeles rendszer aljzatbetonban elhelyezve - kerámia vagy melegburkolat

Ez a lehetőség akkor adott, ha még nincs kész az épület aljzatbetonja. Itt a kész hőszigetelésre terített párazáró szigetelés a kiinduló anyagunk. Erre általában a teherelosztó funkcióval is bíró, 10x10 cm-es betonacél háló rakható. Ez adja a rögzítési lehetőséget a az elektromos fűtőkábelek megfelelő távolsággal való fektetésének.

Például 10 cm-es osztásabn 10W/m fűtőkábelt használva, 100W/m2 fűtésteljesítmény érhető el a fűtütt területen.

Az aljzatbetonban elhelyezett fűtés végeredménye is tökléletes hőtárolós padlófűtés. Viszont elég tehetetlen a rendszer, hiszen a fűtés indulásakor a teljes hőszigetelés feletti tömeget fel kell melegíteni, mielőtt a kellemes meleget elérnénk a padlóburkolat felületén.

Előny, hogy a későbbiekben bármilyen padlófűtésre alkalmas burkolatot használhatunk, akár kerámia, kő, márvány vagy akár laminált padló és vinyl.


Elektromos fűtőszőnyeg közvetlenül a hidegburkolat vagy vinyl alatt

Ennél a rendszernél a padlószerkezetben lévő hőszigetelés elválasztja a felette lévő aljzatbetont az aljzattól. Így az elektromos fűtőszőnyeg gyakorlatilag két irányban adja le a hőt:

- az aljzatbetonnak, ami a hőtárolást biztosítja

- az aljzatkiegyenlítőn keresztül a kerámia vagy vinyl burkolatnak

Az eredmény hasonló a fűtőkábeles rendszerhez hőtárolás szempontjából, de mivel a fűtőegység közel van a burkolathoz, az felfűtéskor relatíven hamarabb éri el a kellemes hőmérsékletet. (A padlófűtés nem lesz annyira tehetetlen...)


Mi nem hőtárolós elektromos padlófűtés?

Értelemszerűen, ahol a fűtésben nem vesz részt jelentősebb tömeg (aljzatbeton vagy esztich), ott nem jöhet létre pufferes padlófűtés. Ilyen az utólagosan kivitelezett vékonyrétegű, alu fűtőszőnyeges (vagy a már túlhaladott) fűtőfilmes rendszer.

Itt a fűtésrendszer az 5-6 mm XPS alátétlemezzel el van választva az aljzatbetontól, így a felfűtéskor az alumínium fűtőszőnyeg hőátadása csak a felette lévő 7-8 mm vastag laminált padlót érinti. Tehát hőt tárolni csak ez a ékony réteg tud, de mivel a tömege kicsi, a hőleadés gyors. Azaz, amikor a termosztát kikapcsolja a szőnyeget, elég hamar ki is hűl a padló. Ilyen rendszernél az egyenletesség miatt úgy jó méretezni, hogy viszonylag hosszú ideig, kis szünetekkel menjen a fűtés. (A termosztáton a padlószenzor vezérlésével is jobban kell " játszani", de viszonylag jó eredmény érhető el így is azért.)

 

Webáruház készítés