Elektromos fűtéstechnikai cikkek

Elektromos padlófűtés fogyasztása

2022.02.19 15:41
Elektromos padlófűtés fogyasztása

Elektromos padlófűtés fogyasztása - valóban alacsony, megéri a komolyabb beruházás?

Elektromos padlófűtés fogyasztása tapasztalatok alapján. Miért fogyaszt kevesebbet a fűtőszőnyeges vagy fűtőkábeles padlófűtés, mint a norvég fűtőpaneles rendszerek?

Elektromos padlófűtés fogyasztása

Elektromos padlófűtés fogyasztása meghatározásánál rögtön előkerül egyéb elektromos fűtésben már járatos vásárlóinknál is, hogy jól méretezett fűtőpanelek általában 6-8 órát működnek egy nap alatt, azaz a fűtési idő harmad részében fogyasztanak csak. Így tartják a 21-22 C fokot az adott szobában.

Ezzel szemben a tapasztalatok szerint helyesen méretezett padlófűtéseknél általában a rendszer a fűtési idényben 5-5,5  órát működik effektíven naponta. Ez nyilván attól is függ, hogy az adott helyiségbe milyen teljesítményű szőnyeget sikerült lerakni, illetve ez hogyan aránylik a helyiség valós fűtési teljesítmény szükségletéhez. Mivel a fűtőszőnyeges rendszereknél  a megfelelő alapterület fedés miatt általában 10-15%-os a túlméretezés, a fűtőpanelekhez viszonyítva a kisebb fogyasztás egy része innen adódik.

(Például, ha egy 10 m2-es 1000W fűtésigényű szobába a szokásos 8m2 150W/m2 teljesítményű fűtőszőnyeget tesszük, akkor 20% a túlméretezés.)

De melyik a másik tényező, ami miatt valóban gazdaságosabb a padlófűtés, mint a fűtőpaneles rendszer?

Hőérzetből adódó fogyasztáscsökkenés

Azt mindenki tudja, hogy az ember hőérzete, kellemes komfortérzete a lábától indul. Jobban viseljük a kellemetlen hideget is egy szobában, ha a lábunk nem fázik. Még az autók automata klímája is a lábtér melegítésével indul!:)

A padlóból induló meleg (infrafűtés) olyan hőérzetet hoz létre, hogy a szobahőmérsékletet (levegő hőmérséklet) tarthatjuk akár 19-20 C fokon, azt a testünk 22-23 C foknak fogja érezni.

Azaz a termosztátot akár 3-4 fokkal alacsonyabban is használhatjuk egy hagyományos konvekciós fűtéshez képest, amely csak a levegőt melegíti. Az is közismert, hogy egy fokos változtatás a termosztáton kb. 5%-os fogyasztásváltozást idéz elő. Így érthető, hogy egy normálisan üzemeltetett elektromos padlófűtés 15-20%-os fogyasztáscsökkenést is eredményezhet!


Példa a fogyasztás számítására

A fenti levezetésből számítható a megközelítő és várható fogyasztási adat akár kWh-ban is.

Egy 10-11 m2-es normál hőszigetelésű, 2,7m belmagasságú, egy oldalon hűlő szobába használjunk 8 m2 150W/m2 teljesítményű fűtőszőnyeget. A lerakott teljesítmény 1200W, azaz 1,2 kW.

5,5 órai működéssel számolva napi 5,5 óra x 1,2 x 40.-Ft = 264.-Ft/nap rezsi felhasználást kapunk.

Teljes fűtési idényre (6 hónap - 180 nap) ez kb. 47.500.-Ft fogyasztás.

Ha a szokásos átalánydíjas költséget nézzük, akkor a havi átalány: 47.500.-/12 = 3.960.-Ft (bruttó)


 "Túl" jól hőszigetelt pl. passzív közeli házaknál és lakásoknál már inkább az okoz általában problémát, hogy az épület kis hőleadása miatt alig kell fűteni, azaz alig megy a padlófűtés. Viszont mivel alig megy, a sokak által megkívánt meleg padló érzete igen hamar elmúlik a puffer hatás ellenére is, és bizony az a nap nagy részében szoba hőmérsékletű lesz.

Lehet természetesen kisebb teljesítményű - 100W/m2 - fűtőszőnyeget használni, így növelhető az üzemidő.

Vagy ha ilyenkor pedig (fűtőkábelnél) túlságosan széthúzzuk a kábeleket egymástól, hogy kis teljesítményű legyen a fűtés, a "vonalas " fűtésérzet csapdájába eshetünk.

Webáruház készítés
cib