Hogyan válasszunk a padlófűtések fajtái közül?

Hogyan válasszunk a padlófűtések fajtái közül?

Hogyan válasszunk a különböző elektromos padlófűtések közül?

Melyik a megfelelő az adott körülmények közé? A leglényegesebb, hogy készen van-e már a padlószerkezet teljes rétegrendje és utólagosan szeretnénk vékony rétegben elkészíteni a padlófűtést vagy még van lehetőség egyéb szerelésre az aljzatkészítés során.

2022.01.29 09:22

1. Új építésű ház és lakás elektromos padlófűtése

Itt a legjobb választás talán a hőszigetelésen lévő aljzatbetonba a betonacél hálóra vagy rögzítőszalagra letekert elektromos fűtőkábel. Természetesen a szükséges teljesítménynek megfelelő kábeltávolsággal!

Itt az anyagköltség kisebb, mint az előre elkészített fűtőszőnyegnél, viszont a munkadíj természetesen drágább a letekerés és rögzítés miatt!

Pozitív dolog, hogy az aljzatbetonban letekert elektromos fűtőkábel segítségével készített padlófűtés nem befolyásolja a befejező rétegrendet, azaz hidegburkolat (kerámia) vagy melegburkolat (laminált padló, vinyl) is lehet, ha esetleg meggondolná magát az építtető az építkezés végére...

Természetesen az aljzatbetonban is használhatunk elektromos fűtőszőnyeget is, ha nem akarunk bajlódni a fűtőkábel letekerésével. Itt esetleg annyi a tanács, hogy jobban kell vigyázni a kábel épségére, mert a fűtőszőnyeges rendszerben lévő kábel jóval vékonyabb, mint a fűtőkábeles rendszeré.

2. Utólagosan készített padlófűtés, ha van a padlószerkezetben hőszigetelés

2/1. Hidegburkolatnál vagy vinyl burkolatnál is elektromos fűtőszőnyeget használhatunk, akár közvetlenül a régi burkolaton, természetesen a megfelelő tapadóhíd alkalmazásával.

Arra vigyázzunk, hogy vinylnél is csak a normál fűtőszőnyeg a megoldás, természetesen a fűtőszőnyegen alkalmazott aljzatkiegyenlítővel. Mindegy, hogy ragasztott vagy klikkes a vinyl, alu fűtőszőnyeg nem lakalmas ilyenkor a padlófűtésre.

2/2. Laminált padlónál az alu fűtőszőnyeg rétegrendjében az alátétlemeznek tulajdonképpen nincs hőszigetelő szerepe, viszont segít a vastagabb kábelek és padlószenzor elrejtésében.

3. Utólagos padlófűtés, ha nincs a padlóban hőszigetelés és nem készül újra a rendszer

3/1. Laminált padlónál egyszerű a dolog. Extra hőszigetelés nélkül is általában elég a 6 mm XPS hőszigetelés, amit az alumínium fűtőszőnyeg alá javaslunk.

3/2. Hidegburkolatnál már problémás a helyzet, hiszen régebben csak a komplett aljzat újra elkészítése volt a megoldás, megfelelő vastagságú hőszigeteléssel és új aljzatbetonnal, hogy a csempék közötti fugák ne repedjenek pontszerű terhelésnél.

Ha nem kerül bontásra a régi padló, akkor a gond a kis beépítési magasság. A megoldás a műgyantás habarccsal ellátott XPS építőlemezünk, melyet akár a régi burkolatra leragasztva egy rendkívül stabil hőszigetelt aljzatot kapunk. Erre mehet az elektromos fűtőszőnyeg és hidegburkolat, akár közvetlenbül ragasztva (kiegyenlítő nélkül)

Webáruház készítés