Elektromos padlófűtés rétegrend

Elektromos padlófűtés rétegrend

Elektromos padlófűtés rétegrend lehetőségek

Elektromos padlófűtés rétegrend lehetőségek aljzatbetonba ágyazott fűtőkábeles rendszernél, hidegburkolat alatti fűtőszőnyeges padlófűtésnél, melegpadló (laminált padló) alatti rendszerek rétegrendje.

2022.04.02 09:07

Hogy miért szeretjük és miért jó az elektromos padlófűtés, erre a témára részletesen kitértünk itt: MIÉRT JÓ AZ ELEKTROMOS PADLÓFŰTÉS ?

De hogyan is készíthetjük el egyszerűen, mire figyeljünk a kivitelezésnél, mik a kivitelezésnél felmerülő problémák, milyen lehetőségeink vannak?


Padlófűtés rétegrendje - új építés, újonnan kialakított padlószerkezet esetén

Ha már a lakás vagy ház kivitelezésének elején gondolunk arra, hogy az elektromos padlófűtés lesz a legjobb fűtési megoldás az otthonunkban, akkor viszonylag egyszerű dolgunk van, mert az aljzatbetonba beépített fűtőkábeles rendszernél a befejező burkolat tetszőleges lehet, ami természetesen padlófűtéshez is megfelelő.

A rétegrend

1. megfelelő kiinduló aljzat, amely aljzatbeton vagy vasalt aljzat

2. talajpára vagy az adottságoktól fűggően esetleg talajvíz elleni szigetelés

3. lépésálló hőszigetelés tervezett vastagságban, mely lehet EPS PS hab 100 vagy 150 kg/m2 teherbírású, vagy a drágább ugyan, de messze jobb megoldást nyújtó a zárt cellás XPS PS hab. Az XPS tulajdonképpen vízzáró is, nem szívja a vizet, vízpárát, mint a normál, PS gyöngyökből expandált (összenyomott) EPS, mely nedvességérzékeny!

4. PE technológiai szigetelés, mely a betonozáskor védi a nedvességtől a hőszigetelést, ez egy egyszerű, nem túl vékony PE fólia

5. aljzatbeton - teherelosztó beton, mely tartalmazza a fűtőkábeles rendszert - vastagsága függ attól, hogy normál vagy komolyabb hőtároló képességű fűtést szeretnénk. Általában az 5-6 cm vastag beton már kellemes hatású, pufferes fűtéshez 8-10 cm beton is készíthető.

5/1. fűtőkábeles rendszer legtöbbször teherelosztó betonacélhálóra tekerve megfelelő kábeltávolsággal

5/2. padlószenzor a fűtésvezérléshez. A padlószenzort külön csőben helyezzük el, mégpedig úgy, hogy cserélhető legyen a későbbiekben meghibásodás esetén. (ragasszuk be a cső végét szigetelőszalaggal, hogy nem mehessen be csemperagasztó!)

6. az aljzatbeton teljes kötése, száradása után (2-3 hét), az aljzat portalanítása és műgyantás kötőhíd felkenése után mehet a flex ragasztóba ágyazott hidegburkolat vagy a laminált padló, padlófűtéshez készített alátéttel.


Padlófűtés rétegrendje utólagos kialakításnál hidegburkolat vagy vinyl esetén - FŰTŐKÁBEL

Ha már megvan a komplett rétegszerkezet (mely tartalmazza a hősazigetelést is) és csak az új kerámia hidegburkolat alá szeretnénk padlófűtést elhelyezni ritkábban ugyan, de van lehetőség a fűtőkábel elhelyezésére is. Ez szabálytalan alaprajz esetén merül fel elsősorban.

1. kész rétegrend a burkolatig (hőszigetelés, talajpára elleni szigetelés, aljzatbeton)

2. kötőhíd az aljzatbetonra vagy a régi burkolatra felhordva

3. fűtőkábel rögzítőszalag mechanikai rögzítése megfelelő távolságban

4. fűtőkábel letekerése megfelelő (számolt) kábeltávolsággal

4/1. padlószenzor és védőcső bevésve

5. önterülő aljzatkiegyenlítő úgy, hogy legalább 3mm rétegvastagság legyen a kábelen -  a kiegyenlítés a flex ragasztóval is végezhető

6. flexibilis ragasztóba ágyazott hidegburkolat vagy vinyl burkolat


Videónk a Heatcom fűtőszőnyegek lerakásában segít, de a lerakás módja általában a gyártótól független!


Padlófűtés rétegrendje utólagos kialakításnál hidegburkolat esetén - FŰTŐSZŐNYEG

Az elektromos padlófűtés utólagos kialakításának leggyakoribb módja az elektromos fűtőszőnyeg vagy fűtőháló. Itt megspóroljuk a kivitelezési munka jó részét a fűtőkábelhez képest, hiszen a fűtőkábel már egy üvegszövetes rabichálón rögzítve van megfelelő kábeltávolsággal.

Általában a hálón lévő fűtőkábel is jóval vékonyabb, mint a normál fűtőkábel, így ragasztót vagy önterülő anyagot is spórolhatunk.

1. kész rétegrend a burkolatig, aljzatbeton (hőszigetelés, talajpára elleni szigetelés, aljzatbeton)

2. kötőhíd az aljzatbetonra vagy a régi burkolatra felhordva

3. elektromos fűtőszőnyeg rögzítése (általában öntapadós a háló)

3/1. padlószenzor és védőcső bevésve

4. önterülő aljzatkiegyenlítő úgy, hogy legalább 3mm rétegvastagság legyen a kábelen -  a kiegyenlítés a flex ragasztóval is végezhető

5. flexibilis ragasztóba ágyazott hidegburkolat vagy vinyl burkolat


BVF fűtőszőnyegek lerakása egyszerűenPadlófűtés rétegrendje utólagos kialakításnál melegburkolat, laminált padló esetén - ALU FŰTŐSZŐNYEG

Talán a leggyakoribb igény mostanában a régi burkolaton elhelyezett temperáló vagy akár főfűtés kialakítása alumínium fűtőszőnyeg segítségével laminált padló vagy egyéb melegburkolat alá.

Mivel a régi burkolat vagy a kész aljzatbeton általában elég sima felületet ad, a kialakítás gyors és ami a legfontosabb, hogy ez a rendszer nem igényel már meglévő hőszigetelést a padlószerkezetben, azaz akár a korszerűtlen is nagyon hideg érzetet adó padlónk is lehet kellemes meleg akkor is, ha a meglévő fűtésrendszert emellett még használjuk. És ami a leglényegesebb, hogy a kész és emellett gazdaságos komplett fűtésrendszer rétegvastagsága 20mm alatt tartható.

1. régi burkolat

2. XPS aljzat 5-6 mm

2/1. padlószenzor az XPS-be bevágva

3. alu fűtőszőnyeg - 2mm

4. PE párazáró fólia

5. klikkes laminált padló


BVF L-PRO alu fűtőszőnyeg lerakása

Webáruház készítés