Elektromos fűtéstechnikai cikkek

Miért jó az elektromos padlófűtés?

2022.01.21 09:22
Miért jó az elektromos padlófűtés?

Miért jó az elektromos padlófűtés?

Miben jobb, mint a hagyományos vizes padlófűtésrendszerek, miért jobb, mint a konvekciós fűtés (fűtőpaneles rendszer)? Előnyök röviden!

Elektromos padlófűtés vezérlése, termosztát

Az elektromos padlófűtés alapvető tartozéka a padlószenzoros termosztát. A megfelelő termosztát tartozékaként csomagolt NTC padlószenzorral segítségével állíthatjuk a padló maximális hőmérsékletét. Úgy kell elképzelni, mint a vizes rendszereknél az előremenő víz hőmérséklet beállítást!

Ez nemcsak a használó lábát kíméli a túlfűtés és kellemetlen érzés ellen (visszér problémák), hanem  a laminált padlós rendszereknél a melegburkolat élettartamát is hosszabbítja a megfelelően beállított 27-28 C fokos hőmérsléklet.

A levegő hőmérséklete pedig általában programozható külön idősávokban, sőt a wifis távoli elérés és ezzel kapcsolatban a rendszervezérlés (applikációban egy helyen minden helyiséget láthatunk és vezérelhetünk) is kellemes áron elérhető.

Tehát ne spóroljuk ki a termosztátok minden helyiségbe való beépítését! A megfelelő hőmérséklet csak így biztosítható, hiszen nincs külön teljesítmény vezérlésre lehetőség, mint pl. a vizes rendszereknél a radiátor thermofeje..

Kivitelezési idő és technológia

Az elektromos fűtőszőnyeg és az alu fűtőszőnyeg lerakási, fektetési ideje is extrém rövid. Egy normál szoba néhány óra alatt készen is  lehet megfelelő előkészítés után. (termosztát lecsövezés a padlószintig)

Tipp: fontos, hogy kivitelezéskor a padlószenzort cserélhetően, megfelelően csövezve építsük be, mert ha ez a relatívan olcsó alkatrész meghibásodik, a felületi hőmérséklet vezérlése meghiúsul.

Sok kivitelező beépítéskor eleve 2 db NTC szenzort épít be, úgy hogy természetesen csak az egyik van bekötve. Meghibásodáskor pár perc munka átkötni a hibátlan értékelőt és újra tökéletesen működik az elektromos padlófűtés!

Főfűtés, temperáló fűtés

Az elektromos padlófűtés megfelelő teljesítményű fűtőszőnyeget alkalmazva gyakorlatilag bármilyen helyiségben működhet főfűtésként! Csak jól kell számolni az adott helyiség fűtési teljesítményigényét! Régebbi házaknál általában a 150W/m2 válik be, új építésűeknél bőven elég a 100W/m2.

Kiegészítő fűtésként (temperáló fűtésként) a kisebb teljesítményű elektromos fűtőszőnyegek használhatóak. Itt a cél általában, hogy a meglévő fűtés (pl. vizes radiátor) mellett üzemelve, a padló is kellemes hőmérsékletű legyen.

A használt duplaszenzoros termosztátok programozhatóak úgy is, hogy csak a padlószenzoros rész működjön: ilyenkor a vezérlés úgy működteti a fűtésrendszert, hogy csak a kellemes (27-28 fokos) padlóhőmérséklet elérése a cél. A hiányzó fűtési energiát a már meglévő rendszer adja.

Utólagos kivitelezhetőség - rétegvastagság

Az elektromos padlófűtések közül a fűtőszőnyegek és alu szőnyegek nagy előnye, hogy utólagosan is kivitelezhetőek akár a meglévő burkolatra is. A fűtőelem kis rétegvastagság ad erre leghetőséget. A laminált padló alá javasolt alu fűtőszőnyeges rendszerek vastagsága mindössze 15-17 mm az XPS hőszigeteléssel együtt. Azaz például egy hidegburkolatos helyiségben - akár a régi fűtés meghagyásával -, a régi burkolatra telepítve meleg padlónk lehet úgy, hogy valószínűleg az ajtónyitást sem zavarja majd meg.

Hideg padlós gyerekszobából egy nap alatt kellemes, meleg padlójú helyiséget készíthetünk egy nap alatt, ráadásul elektroszmog mentesen!

Napelemes kiszolgálhatóság

Mint minden elektromos fűtés, úgy az elektromos padlófűtés energia igénye is egyszerűen kiszolgálható egy megfelelően méretezett napelem rendszerrel vagy a szükséges fűtési energia jó része megtermelhető. Új építésű lakások, házak kedvelt fűtési módja azért is, mert nem foglal helyet a bútorok elől!

Karbantartásmentesség - Garancia

Egy jól lerakott padlófűtés élettartama több évtized, nemcsak a garanciaidő alatt nem várható meghibásodás.Mindez mindenféle éves karbantartási költség nélkül.

Sokan azt hiszik, hogy a fűtőszál magas hőmérsékleten üzemel (izzik). A valóságban egészen alacsony hőmérsékletű a működés 50-60 C foknál feljebb a levegőn sem megy egy fűtőkábel hőmérséklete, ragasztóba, betonba ágyazva pedig 28-30 fokos az üzemi hőmérséklet.

Így egy mérési jegyzőkönyvvel is igazolt hibátlanul fektetett fűtőszőnyeg garanciaideje minimum 10 év, de vannak 25 év garanciát adó gyártóink is. (HEATCOM)

Előnyök röviden

 • 99,9 %-os hatásfokkal működik
 • Nincs karbantartási költség
 • Korlátlan élettartam
 • Egyszerűen, gyorsan beszerelhető
 • Helyigénye minimális
 • Nem foglal helyet a berendezés elől
 • Fagyra nem érzékeny
 • Nem szárít
 • Nem párásít
 • Nincs füstje, fénye, nincs CO mérgezés veszély
 • Működése tiszta, zajtalan és pormentes
 • Energiatakarékos
 • Távoli vezérlésre is alkalmas (wifis termosztát)

Padlófűtés előnyei a radiátoros vagy fűtőpaneles rendszerekhez képest

 Nemcsak az elektromos, hanem a csöves (vizes) rendszerek is kellemesebb komfortérzetet adnak a radiátoros rendszerekhez képest.

Mivel a padlófűtés (ha csöves, ha elektromos) nagyrészt sugárzó (infra) fűtés, ezért az infrafűtések legtöbb jó tulajdonságával rendelkeznek. 

- nem, nem lebegtetik a port ellentétben a radiátoros rendszerekkel, amik folyamatos mozgásban tartják a levegőt és a port a konvekciós fűtés miatt

- a padlófűtés mindig jóval gazdaságosabb, mint a többi, hiszen a jobb hőérzetünk miatt lejjebb állíthatjuk a termosztátot a szobában

- gazdaságosabb azért is, mert nem fűtjük feleslegesen a mennyezet alatti levegőt. A levegő hőmérsékletének rétegződése (hőeloszlása) a belmagasságon belül a padlófűtésnél közel azonos, míg a konvekciós fűtésnél nagyon komoly eltérést tapasztalunk).

Például egy 3 m belmagasságú lakásban ha a termosztát magasságában a hőfok 22 Cfok, padlófűtésnél  a mennyezet alatt 24, radiátorosnál akár 28-30 fokot is mérhetünk.


Központi fűtéses csöves rendszerek és elektromos padlófűtés

A padlófűtés hőleadásának vannak korlátai. Állandó tartózkodásra szolgáló helyiségekben 23-28°C maximális felületi hőmérséklet alkalmazható, mert ennél magasabb hőmérséklet esetén az emberek talpát érő hőhatás kellemetlen érzést, egészségügyi problémákat eredményez. (visszér-problémák pl.)

Óvodákban, bölcsődékben a max. felületi hőmérséklet 24°C , fürdőszobákban max. 29°C, uszodai kövezetnél max. 32°C engedhető meg.

Emellett a padlófűtés rendszer kialakítását úgy kell megtervezni, hogy a ház hőleadásának megfelelő hőenergiát a rendszer le is tudja adni!

Fenti tényezők figyelembe vételéhez rendkívül komoly tervezés és vezérlés szükséges, és van amit csak nagyon komoly beruházással tudunk elérni (helyiségenkénti vezérelhetőség)

Hogyan is néz ez ki egy elektromos rendszernél?

Egyszerűség mindenek felett!

Tehát először kiválasztjuk a ház hőtechnikai tulajdonságainak megfelelő teljesítményű fűtést (pl. 100W/m2 teljesítményű fűtőszőnyeget), azt pár óra alatt lerakva összekötjük egy padlószenzoros termosztáttal, melyen csak beállítjuk a maximális padló hőmérsékletet, amit szeretnénk, valamint az elvárt szobahőmérsékletet és innen már kész is!

Elfeledhetjük a vizes rendszer hőcserélőjét, a termosztatikus (motoros) szelepet, a szobánkénti fűtéseknél a csőelzáró szelepek tekergetését, hogy pl. a nappaliban lévő termosztárhoz képest a szobákban is az elvárt hőmérsékletet kapjuk!

Tehát a csöves padlófűtésrendszernél jóval kisebb beruházás és munkaigénnyel nagyságrenddel jobban és helyiségenként vezérelhető (ne feledjük a WIFI távoli elérés lehetőségét sem), teljesen karbantartásmentes, megújuló energiával kiszolgálható rendszert kapunk, akár 25 év garanciával.

 

 

Webáruház készítés
cib